LPG

...

LPG, yani Sıvılaştırılmış Petrol Gazı, ham petrolün rafinerilerde damıtılması sırasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğal gazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır. Bir sızıntı halinde, gaz kaçağının hemen anlaşılması için rafineriler tarafından özellikle kokulandırımıştır. Ülkemizde kullanılan mix LPG'nin bileşimi genelde %70 bütan, %30 propan'dır. Bir litre LPG gazlaştığında, normal şartlarda yaklaşık 250 litre gaz hacmine ulaşır. LPG doğal gaz gibi uçucu olmayıp, dibe çöker.

LPG, kullanım şartlarına uyulduğunda, tüketicilerin güvenle kullanabileceği bir yakıttır.

LPG, doğalgazın sağladığı bütün faydaları sağlayan ve herhangibir merkezi altyapı gerektirmeyen bir enerji türüdür.
LPG, basit kimyasal yapısından dolayı diğer enerji kaynaklarına göre çevreci bir yakıttır.
LPG, ambalajanabilen ve taşınabilir bir enerji türüdür.
LPG ayrıca, diğer yakıt türlerine göre ısı değeri yüksek ve verimli bir yakıttır.
LPG herhangibir yaşam biriminin yaklaşık tüm enerji ihtiyacını kaşılayabilmektedir.

Dikkat Edilmesi Gereken Güvenlik Hususları

Tüketiciler, dolu LPG tüplerini abonesi oldukları dağıtım şirketinin yetkili bayisi veya tali bayisinden almalıdır.
10 kg üzerindeki tüplerin, tüketim yerine kadar götürülmesi ve cihazlara bağlanması mutlaka yetkili bayi veya tali bayi tarafından yapılmalıdır. Her tüp değişiminde, conta da değiştirilmelidir. - Tüpün üzerinde üretici firmanın ve tüpün sahibi olan dağıtıcı firmanın markası olmalıdır. Ayrıca, TSE ''TS 55 EN 1442'' ve ''TS 5306'' standartlarına göre periyodik kontrolün yapıldığını simgeleyen kodlar yer almalıdır. 

Tüpler, sızdırmazlık özelliği olan kör tapa veya mühür niteliğinde plastik bir kapakla kapatılmış olmalıdır.
Paslı, şişkin, ezik, kesik, boyasız, çatlak, hasarlı...vb. tüpler kullanılmamalıdır. - Tüp ve donanımları (detandör, hortum) TSE belgeli olmalıdır.
Detandör kesinlikle kurcalanmamalı, sorunsuz çalışması için kar, yağmur, toz, yağ, pas gibi dış etkenlerden korunmalıdır.
Tüpler ve tüp donanımları kullanma talimatlarına uygun olarak can ve mal emniyetini tehlikeye sokmayacak şekilde kullanılmalıdır.
Tüple bağlanacağı cihaz arasındaki hortum bağlantısı tek parça olmalı ve hortumun uzunluğu 150 cm' yi geçmemelidir.
Hortumun detandörle (başlık) ve cihazlarla olan bağlantıları kelepçe ile yapılmalı, eskiyen, çatlayan, yumuşayan ve / veya sertleşen hortumlar kullanılmamalıdır. İki yıldan fazla kullanılan hortumlar TSE'nin onayladığı yeni hortumlarla değiştirilmelidir. 
Ocağın altında veya yakınında kolayca yanabilen ve tutuşabilen kağıt, naylon, plastik, tül örtü, perde vb. maddeler bulundurulmamalıdır.
Tüpler, fırın, ocak ve şofben gibi cihazların seviyesinden daha aşağıda ve dik konumda kullanılmalıdır.
Tüpler güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmamalı, kalorifer radyatörlerinden en az 2 m, soba gibi ısıtıcılardan ise en az 4 m uzakta muhafaza edilmelidir.
Fırın, ocak ve şofben gibi cihazlar az havalanan küçük hacimli bir yerde bulunuyorsa orası sıkça havalandırılmalıdır.
Tüpler kesinlikle zemin altı bodrum katlarında kullanılmamalıdır.
Kullanılan veya yedekte tutulan tüpler dolap içerisinde bulundurulacaksa, dolap kapağının altında havalandırma delikleri açılmalıdır. Yedek tüp kullanılan tüpten uzağa konulmalıdır. Cihaza yeni bir tüp bağlantısı yapıldıktan sonra; bağlantı yerlerinde gaz kaçağı olup olmadığı sabun köpüğü ile kontrol edilmelidir. Kontrol; açık ateş ile (kibrit, çakmak vb.) kesinlikle yapılmamalıdır. Kaçak varsa vanayı kapatıp, yetkili bayiye haber verilmelidir.
Aşırı hava akımı ve yemek taşmaları cihaz alevini söndürerek gaz birikmesine sebep olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında önce vana kapatılmalı, sonra pencere, kapı gibi yerler açılarak odanın havalandırılması ve biriken gazların dışarıya çıkması sağlanmalıdır. Bunlar yapılmadan cihaz kesinlikle kullanılmamalıdır.
LPG tüpleri ve bunlarla birlikte kullanılan cihazlar, uyumak için kullanılan alanlardan yatmadan önce çıkartılmalıdır. Borusuz soba, kamping lamba ve sobaları yanar halde bırakıp uyunmamalıdır.

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam12
Toplam Ziyaret23054
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097
Hava Durumu
Saat